Reiniging Zonnepanelen

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Uw zonnepanelen werken natuurlijk door het omzetten van zonlicht naar energie. Wanneer de panelen vies zijn vangen ze veel minder zonlicht op. Het systeem blijft dan nog wel werken, maar u wekt niet meer zoveel energie op. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Laat daarom twee tot drie per jaar uw zonnepanelen schoonmaken. Zo zorgt u ervoor dat de panelen optimaal werken.

Hoe zonnepanelen smerig worden

Zonnepanelen worden eigenlijk op dezelfde manier vuil als uw ramen: zand, stof, bladeren, sneeuw en vogelpoep zijn de grootste boosdoeners. Vaak zeggen mensen dat zonnepanelen schoonmaken niet nodig is, omdat de regen ervoor zorgt dat het vuil wegspoelt. Dit is niet het geval, want regenwater spoelt zeker niet alle vuil weg. Hoe vlakker de hellingshoek, hoe meer vuil achterblijft. Door uw zonnepanelen niet te laten schoonmaken verliest u dus redement uit de panelen.

Vermindering van het rendement

Hoeveel energie verliest u wanneer u niet voor kiest om de zonnepanelen te laten schoonmaken? Uit onderzoek van TNO blijkt dat de jaarlijkse vermindering van de opbrengst 4% tot wel 18% kan zijn. Als u uw zonnepanelen laat schoonmaken door een professioneel schoonmaakbedrijf als Chem-Dry Doornenbal verdient u de kosten van de schoonmaak weer gewoon terug. Ons advies is om het minstens 1 keer per jaar grondig te laten reinigen, in het voorjaar. Nog beter is het om de zonnepanelen 2 keer per jaar te laten schoonmaken. In het voorjaar en in het najaar. Bij ons heeft u zelfs de mogelijkheid om dit in contractvorm te regelen. Zo hoeft u er niet telkens zelf aan te denken, maar regelen wij de afspraak en het schoonmaken van zonnepanelen.